Zaaldiensten

ZAALDIENSTEN

ZAALDIENST

Instructies voor de zaaldienst.

De zaaldienst heeft de leiding in de zaal en zorgt ervoor dat alles goed verloopt. De zaaldiensten van HCSO worden ingevuld door spelers van het heren- en damesteam.

 

Wat doet een zaaldienst?

De zaaldienst heeft de volgende taken:

  • Contact met de beheerder van de sporthal
  • Scheidsrechtercontrole
  • In orde brengen speelveld en materiaal
  • Tijd bewaken
  • Score bijhouden
  • Afhandelen van de wedstrijden

 

 

Het zaalkoffertje

HCSO heeft een speciaal koffertje voor het zaalhockey. Deze koffer moet door de zaaldienst van tevoren worden opgehaald bij zaalcommis-saris Ingrid Herbers (Peppelhage 10, 9501 ZM Stadskanaal, tel. 0599- 620 122) en na afloop van de dag weer worden afgeleverd. De inhoud van het koffertje bevat 3 zaalhockeyballen, 2 fluitjes en 2 sets kaarten. Tevens de laatste versie van het spelreglement 2010 en dit zaalhockeyboek.

Er zijn - net als op het veld - geen papieren wedstrijdformulieren meer.

 

Contact met de beheerder

We zijn als HCSO te gast in de sporthal en de zaaldienst moet ervoor zorgen dat spelers, begeleiders en supporters zich aan de regels van de sporthal houden. Belangrijkste zaken:

  • Alléén met de juiste schoenen in de zaal
  • Kleedkamers schoon, rustig en netjes
  • Weten waar de EHBO-spullen liggen

 

Scheidsrechtercontrole

Ingrid Herbers neemt in de week voorafgaand aan de wedstrijd contact op met de zaalleiding en geeft door welke scheidsrechters staan opgesteld. Deze moeten dan actief worden benaderd door de zaalleiding om er zeker van te zijn dat zij ook echt komen opdagen. Dit lijkt wat overdreven, maar in de praktijk blijkt dit helaas nodig.

 

Tijdbewaking

De wedstrijden duren in principe 2x20 minuten met een rust van 5 minuten (6E: 1x20 en 8E: 2x15 minuten). De zaaldienst bedient de tijdklok. Het dagprogramma mag NIET uitlopen (i.v.m. overeengekomen huur v.d. sporthal) en dit moet streng worden bewaakt. De zaaldienst zorgt er dus voor dat de wedstrijden op tijd beginnen. Als het nodig is, dan moet de zaaldienst de wedstrijdduur inkorten. De minimale speeltijd is echter altijd 2x15 minuten.

Bij de tijdbewaking hoort ook het bijhouden van straftijden (na het uitreiken van een gele kaart).

 

Score bijhouden

De zaaldienst houdt de stand bij op het digitale scorebord. Zorg dat je weet hoe de bediening werkt.

 

Afhandeling wedstrijden

Het is de taak van de scheidsrechter om erop toe te zien dat de digitale wedstrijdformulieren worden ingevuld (vóór de wedstrijd moeten de spelers zijn ingevuld en direct ná de wedstrijd moet het formulier worden afgehandeld. De zaaldienst helpt de scheidsrechter hieraan herinneren en assisteert met de benodigde login- en verificatiecodes.